Boeken

Behalve van lezen, houd ik ook van boeken. Dat lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Ik ken genoeg mensen, die graag lezen, maar die hun boeken lenen, of kopen en daarna weer afdanken. Zelf heb ik boeken nooit kunnen wegdoen, zelfs de slechte niet. Soms leen ik een boek en als ik het uitheb en teruggegeven, koop ik het alsnog, omdat ik het in mijn kast wil hebben. Tegenwoordig koop ik wel meer e-boeken, omdat het makkelijk en snel gaat en ik niet kan of wil wachten tot ik het als boek kan kopen. Maar ook in dit geval koop ik naderhand soms alsnog het echte boek, want zo’n pdf kun je niet vasthouden, zit bovendien niet in de tablet, maar staat geparkeerd in één of andere cloud, ruikt niet, weegt niks, zie je niet staan en kun je ook niet uitlenen (al kan dat laatste ook een voordeel zijn).

De tijden veranderen en ik moet bekennen dat ik vandaag de dag meer uren met mijn tablet doorbreng dan met een boek. Ik begin ’s morgens met de kranten (Nederlands en Spaans), check mijn TwitterTL, waar dan weer verwijzingen naar interessante artikelen uitrollen, die ik opsla in Pocket. Ik lees een paar blogs, speel met een paar mensen nog steeds Wordfeud (om het brein soepel te houden), check mijn mail, kijk een YouTube filmpje (van @fonolog of zo) en lees verder in het e-boek van de dag.

Daarnaast moet ik dan nog gras maaien, hout hakken en andere klusjes doen en soms werk ik ook nog wel eens. Verder moet ik regelmatig aan mijn vriendin laten weten dat ik nog besta, anders kookt ze alleen voor zichzelf. Dus je begrijpt dat er voor het lezen van een echt boek eigenlijk geen tijd meer overblijft. Gelukkig heb ik geen TV en woon ik zo afgelegen dat er zelden iemand langskomt, anders was het helemaal geen doen.

Desondanks sleep ik als een knaagdier in de herfst steeds weer nieuwe boeken naar mijn hol. Bol.com werkt niet zo lekker hier, dus een paar keer per jaar ga ik naar Holland, zogenaamd om mijn kleinkinderen, mijn zoon en mijn oude moeder van 94 te bezoeken, maar in werkelijkheid om boeken in te slaan. Ik bestel het één en ander tevoren bij Atheneum, koop via mijn zoon niet meer verkrijgbare boeken op Marktplaats.nl en breng vaak nog uren bij de Slegte of anderszins door, om vooral maar niets te missen.

In mijn boekenkast staan de reeds gelezen boeken, de stapels ernaast dienen nog verwerkt te worden. Op mijn tablet wachten ook nog wat ongelezen pdf’s. Momenteel alles bij elkaar een boek of 40, maar evengoed kom ik volgende week weer terug met een nieuwe koffer vol. Terug ja, want ik vlieg vanavond naar Nederland. Met een handtasje schoon ondergoed. Over een ruime week weer terug met een handtasje vuil ondergoed en een flinke koffer leesvoer. Dit is dus voorlopig het laatste blogje. In september ben ik er weer. Als u me zoekt, ik sta ergens in Nederland aan een boek te snuffelen.

Om u niet helemaal alleen te laten, nog een linkje naar een mooi verhaal van schrijver Philip Huff uit De Correspondent van een paar jaar terug. Over boeken uiteraard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *